how to make own website

Beziens-waardigheden


Montigny en Morvan is een dorp in de Bourgogne, gelegen in de bergen van de Morvan, het hart van het Regionaal Natuurpark van de Morvan. Het ontleent zijn naam aan de Latijnse Mons Ignitus, wat de berg van vuur betekent. Dit verwijst naar zijn vroegere functie om in tijden van nood een signaal te versturen.

Hieronder staat er een overzicht van alle bezienswaardigheden die we zelf al bezocht of opgezocht hebben. De lijst is dus zeker onvolledig...
Als jullie nog uitstapjes weten die jullie bijgebleven zijn, laat het ons zeker weten en dan vullen we de lijst hiermee verder aan!

De Morvan is een sprookjesachtige plek waar onthaasten centraal staat. Deze oase van rust en natuur ligt in het hartje van Bourgogne. Deze plek biedt prachtige vergezichten, eeuwenoude bomen, formele terrassen, mooie bossen, klaarheldere beekjes en stroompjes, en uitgestrekte weilanden vol met wilde bloemen. Het regionaal natuurpark van de Morvan wordt door velen dan ook de groene long van de Bourgognestreek genoemd.

Het park van Morvan is één van de oudste natuurparken van Frankrijk, het werd in 1970 officieel beschermd. Het reservaat omvat 117 gemeenten en strekt zich uit over 281 400 hectaren. Door zijn bergachtige en steile reliëf wordt het park ook wel de “berg van de Bourgogne” genoemd. Het is een plek vol geschiedenis, biedt talrijke activiteiten, verschillende wandelpaden waar men een frisse neus kan gaan halen. Daarnaast is het park de perfecte plek om verschillende buitensporten uit te oefenen, zoals mountainbiken maar ook raften en kayakken in de meren van het park. 


Natuur

De Morvan (van het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte) is een bergachtig gebied gelegen in de vier departementen van de Bourgondië . 
Met zijn uitgestrekte ongerepte wouden, steile rotsen, snelstromende rivieren en stuwmeren is het een paradijs voor vele natuurliefhebbers en sportbeoefenaars. Vroeger was de Morvan absoluut geen toeristische trekpleister. Daar kwam verandering in toen in 1970 het regionaal natuurpark de Morvan werd opgericht gefinancierd door de Franse Staat en de Regio. Het wilde beboste gebied werd omgetoverd tot een groen paradijs. Het groene toerisme is tegenwoordig een van de belangrijkste bestaansmiddelen van de Morvan. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling wat zorgt voor een zeer zuivere lucht. Ook is er weinig lichtvervuiling wat 's nachts bij een wolkeloze hemel een prachtige blik op de sterrenhemel geeft. 

 • Dierenparadijs 

Dierenvrienden zullen de Morvan zeker waarderen. In de Morvan vindt men vele wilde zoogdieren. De wolf en de lynx zijn verdwenen, maar een vijftigtal andere diersoorten leeft nog steeds in het kreupelhout en op de graslanden. Tijdens de vele mogelijke wandelingen kun je tal van dieren spotten. Een nest everzwijnen, hertjes, dassen zijn zeker geen uitzondering.

 • Vogels kijken

Het authentieke landschap in de Morvan nodigt ook uit om vogels te kijken. Met name de maanden mei en juni lenen zich uitstekend om er te genieten van bijzondere vogels als de hop en zwarte wouw. Wilde eenden, tafeleenden, meerkoeten en futen, ijsvogels en blauwe reigers nestelen zich ook in de buurt van de vijvers en grote watervlakten die door de mens werden aangelegd om het hout naar de hoofdstad te kunnen vlotten. Er zijn ook verschillende plaatsen waar er speciale vogelkijkhutten gebouwd werden om vogels gade te kunnen slaan. 
Is dit iets voor jou, dan is er op 5min rijden een prachtige vogelspotplek aan het petit lac de pannecière wat beschermd wordt als vogelparadijs.

 • Vissen

De Morvan herbergt fantastisch viswater in zowel de meren als de rivieren. De meren "Lac de Bousson" en "Lac Panneciere" staan bekend om de grote karpers, maar zitten ook vol met witvis, snoek en snoekbaars. Bovendien kunt u verrast worden door een andere fanatieke visser: de visarend. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie rivieren, meren en beekjes waar je heerlijk kunt vissen.

 • Planten

Het herbularium van het Maison du Parc, in Saint-Brisson, biedt een overzicht van de bloemen die in de Morvan te vinden zijn: niet minder dan 160 soorten. Het plukken van geneeskrachtige planten is een economische activiteit die door de boeren ontwikkeld werd. En hebt u zin om bosbessen te plukken, die besjes die ieder jaar in de zomer in het dorp Glux-en-Glenne reden voor een feest zijn, of, wat later in het seizoen, om warme kastanjes te eten op de jaarmarkt van Saint-Léger-sous-Beuvray? In de Morvan nemen ambachtelijke activiteiten en lokale productie een belangrijke plaats in. Overal waar u komt, vindt u wel een kaasboer, een jamproducent of ambachtslieden die hout, metaal of glas bewerken. 

 • Wandelen

De beste manier om de Morvan te ontdekken, is een van de talrijke paden in te slaan. De Bourgogne is een waar wandelparadijs. Het VVV kantoor Chateau-Chinon is de informatieplaats voor talrijke wandel- en fietsroutes.

Een prachtige wandeling langsheen een riviertje en vele watervalletjes, midden in de natuur vind je op volgende coördinaten: N47°019011 E4°115716. Deze gegevens brengen je op een parking. Kijkend naar de weg, stap de parking af aan de linkerkant en steek de weg over. Daar vind je een afhellend pad met na 1km een bruggetje over de rivier, sla rechtsaf (voorbij een van de oudst nog werkende waterkrachtcentrales, let ook op de waterleiding doorheen het bos). Volg het pad verder tot je bij een riviertje komt.

Steek deze over en volg het rivier naar boven toe. Laarzen/waterdichte schoenen zijn een aanrader. Dit is in ieder geval een fantastisch natuurwandeling en gekend door de locale bevolking!
Ook in onze achtertuin valt er heel wat te ontdekken. Als je uit onze garage komt, ga je onmiddellijk naar links. Het straatje gaat al gauw over in een aardeweg. (let op de verschillende dierenpaden en holen/burchten van dassen!) De aardeweg volg je verder naar beneden, naar de rivier die je hoort bruisen in onze tuin. Le bruit (= het lawaai/geluid) heet het riviertje en kan kilometers lang gevolgd worden. ’s Avonds tot ’s morgens komen everzwijnen, herten, dassen en andere dieren uit de bossen tot aan dit riviertje. 
De Tour du Morvan vormt een prachtige grotere wandeltocht via de meren met een onverwacht vleugje Scandinavië of Canada. Betoverend zijn de bezienswaardigheden uit de oudheid: Bibracte, Solutré of Alésia. U ontdekt de ontroerende overblijfselen door de makkelijke wandelpaden te volgen.
Als u meer houdt van korte vakanties en gezinswandelingen kies dan voor de charmes van stadswandelingen en tochten voor fijnproevers.
Volgende websites beiden ook diverse wandel arrangementen: http://www.instant-nature.org/, http://www.guidesenmorvan.com/

 • Watervallen

De waterval van Gouloux (Le saut de Gouloux) is een van de mooiste watervallen van de regio. Vlakbij de waterval ontdek je de ruïnes van twee oude watermolens. Er is een wandelroute langs de rivier en waterval uitgestippeld. Als het iets avontuurlijker mag, dan kan je de stroomversnelling ook bedwingen in een kayak.

Op 300 m van het centrum van Lormes ontdekt u de ‘Gorges de Narvau’, De waterval van de Gorges de Narvau. Dit stukje natuur is een mengeling van planten die typisch zijn voor vochtige bossen, oeverplanten, rotsen en beekjes in de prachtige en diepe vallei van de Auxois. Het was een gebied met molens (destijds telde men er 7) en opeenvolgende watervallen. Je kan er mooi rondwandelen, het geluid van neervallend water blijft lang op de achtergrond aanwezig. Prachtig in de lente wanneer de blauwe hyacinten de ondergroei sieren. De schilder Corot heeft dit gebied verschillende malen op doek weergegeven. Er zijn ook verschillende bankjes waar het heerlijk is om te picknicken.


Cultuur

Naast de vele wijngaarden en de mooie natuurpracht, valt er nog heel wat te zien in Bourgogne. Je kan er namelijk kennismaken met een rijke cultuur en geschiedenis, wat terug te vinden is in de vele oude steden, abdijen, kastelen en dorpjes. Ook dat is de charme van de Morvan: genieten van de natuur en tegelijkertijd vermaarde culturele bezienswaardigheden ontdekken. Bourgogne heeft een rijke geschiedenis en dus valt er enorm veel te ontdekken, namelijk Gallische overblijfselen, Romaanse torens, steden met vele kunstschatten, de pracht en praal van de kastelen, industrieel erfgoed en creaties van de toekomst.

 • Bibracte

Een bezienswaardigheid die je zonder twijfel moet bezoeken! Bibracte was de naam van een Gallische nederzetting, die lag op de plek van de huidige Mont Beuvray. Deze is met zijn 821 meter een van de hoogste heuvels. Het was een versterkte Keltische stad, die een sleutelrol speelde in de Gallische Oorlog, de strijd tussen de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners. Hier komt de geschiedenis van de Romeinen en Galliërs tot leven. Na de overwinning van de Romeinen schreef Julius Caesar in Bibracte de eerste teksten van zijn beroemde Commentarii de bello Gallico. Enkele decennia later werd de plek echter verlaten omdat veel inwoners zich vestigden in de door de Romeinen gestichte stad Augustodunum, tegenwoordig Autun. De wetenschappers legden stadswallen, kelders, huizen, fonteinen en talrijke gebruiksvoorwerpen van de Gallische gebouwen bloot en de vondsten worden tentoongesteld in het bijbehorende museum. Hou je van geschiedenis en wil je zien hoe Asterix en Obelix leefden, dan moet je deze bezienswaardigheid in de Morvan zeker een keer bezocht hebben.
Je kunt er trouwens ook heerlijk wandelen door de bossen en velden. De wandelroute voert je langs de Gallische gebouwen. In de zomer kunt u tijdens een rondleiding langs het graafwerk kennis maken met deze uitzonderlijke plek, met zijn eeuwenoude beuken met kronkelige vormen, zijn mythische rotsen en zijn heilige bronnen.Een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis. In de zomermaanden zijn er Nederlandstalige gidsen aanwezig.

 • Guédelon

Iets verder rijden, maar zeker de moeite waard voor een daguitstap! Guédelon is een Middeleeuws kasteel in de Bourgogne en het tegenovergestelde van een archeologische opgraving, een soort openluchtlaboratorium waar oude bouwtechnieken proefondervindelijk herontdekt worden. Ze bouwen een indrukwekkende burcht met de technieken en materialen uit de Middeleeuwen. Alles wordt met de hand gedaan. Het is indrukwekkend om te zien hoe zware keien worden uitgehakt en dan met paard en wagen naar de bouwplaats gebracht. Daar worden ze verder bewerkt tot mooie vierkante of rechthoekige blokken. Gekozen is voor een plek midden in de natuur omdat daar alle grondstoffen voor de bouw beschikbaar zijn: stenen, hout, leem, zand en klei. Dagelijks werken steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmerlieden, smeden, dakpannenbakkers, voermannen, mandenvlechters en touwslagers aan de burcht. Dit onder toeziend oog van de bezoekers die de werklui ook vragen kunnen stellen over de werkzaamheden. De werklui zijn ook gekleed als in de 13e eeuw waardoor je echt het idee krijgt een tijdreis te maken. Het ontwerp van Guédelon is dat van een burcht uit het begin van de 13e eeuw. De plannen van het kasteel zijn ontworpen door Jacques Moulin, hoofdarchitect van Monumentenzorg. De werkzaamheden werden in 1997 gestart en zullen zo’n 25 jaar duren. www.guedelon.fr

 • Musée du Septennat + musée du Costume

Dit museum in Chateau-Chinon stelt alle staatsgeschenken tentoon die Mitterrand heeft ontvangen tijdens zijn ambtstermijnen. Dit zijn er zo veel, dat er verschillende verdiepingen nodig zijn om ze allemaal te tonen.
Kostuummuseum in Château-Chinon: Het musée du Costume geeft met een collectie van 5000 kledingstukken een goed beeld van de ontwikkeling van de Franse mode tussen de 18e eeuw en het midden van de 20e eeuw. Voor modeliefhebbers zeker een bezoek waard; zelfs op een zonovergoten dag.
Beide musea liggen naast elkaar en een combi ticket is erg goedkoop.

 • Kasteel van Bazoches

Op een paar kilometer afstand van Vézelay ligt het kasteel van Bazoches waar maarschalk Vauban een groot deel van zijn leven gewoond heeft. Vauban is een begrip voor iedere Fransman, hij heeft dan ook zijn sporen in het hedendaagse Frankrijk nagelaten. Zo raadde deze grote militaire bouwmeester de koning aan een verdedigingssysteem aan te leggen bestaande uit vestingsteden die op strategische punten langs de grenzen zouden liggen. Daarmee ontstond de zeshoekige vorm van Frankrijk, l’Hexagone zoals de Fransen zelf hun land liefkozend aanduiden. Het kasteel is heel erg de moeite waard en u ziet er nog steeds de tekentafels, inrichting en meubelstukken uit die tijd. 

 • Chateau de Chastellux

Bij het dorpje Chastellux-sur-Cure in het noorden van de Morvan, is nog een kasteel gebouwd: Chateau de Chastellux. Dit kasteel is wat soberder ingericht dan Kasteel Bazoches, maar is ook een bezoek waard hoor. Al was het ook maar voor de schitterende tuin die bij het kasteel is aangelegd. De geschiedenis van het kasteel gaat maar liefst tien eeuwen terug in de tijd.

 • Tempel van de 1000 Boeddha’s

De boeddhistische tempel Dashang Kagyu Ling (gebouwd volgens de eerste tempel in Tibet) wordt gezien als het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk en kan worden bezocht. De tempel is officieel erkend door de Franse staat en wordt geleid door Lama Seunam. Iedere zomer is er een tentoonstelling en je kan er tegen betaling een dienst bijwonen.

 • Markten/Brocantes/Vide Greniers

Markten zijn de ideale plaats om de Franse sfeer op te snuiven en te genieten van de verse regionale producten. Op de weekmarkten kan je verse streekproducten vinden zoals fruit, groente, diverse soorten kaas, worst en wijnen. Naast de wekelijkse marchés heb je ook de vide greniers of rommelmarkt ( marchés aux puces ) waar het heerlijk snuisteren is naar brocante.
Een overzicht van de rommelmarkten kan u hier vinden: https://vide-greniers.org/58-Nievre

Steden

De Morvan is de schuilplaats van talrijke, prachtige dorpjes, rustiek gelegen en vaak met een goed, Bourgondisch restaurant.

 • Vézelay

Dit is de pelgrimsstad op de ‘eeuwige heuvel’, zoals de bult waarop de stad ligt ook wel wordt genoemd. Het staat ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Vézelay is een toeristische trekpleister waar kunstenaars, muzikanten en schrijvers hun sporen hebben nagelaten. Hoogtepunt van de stad is de prachtige basiliek Sainte-Marie-Madeleine gebouwd op deze heuveltop die zorgt voor een prachtig uitzicht. Er is een mooie wandeling over en langs de stadswallen. Dit prachtige pelgrimsstadje mag in geen enkel overzicht van bezienswaardigheden ontbreken. Vézelay geldt als een van de mooiste stadjes in Frankrijk. Geschiedenis, religie en cultuur vormen één heerlijke symbiose. ‘s Zomers bruist het stadje. In de hoofdstraat kun je genieten van de pittoreske straatjes en pleinen met allerlei leuke zaakjes met antiek, kunst, curiosa en lekker eten. Ook kun je het museum Zervos bezoeken. Je vindt het in het woonhuis van de overleden schrijver Romain-Rolland. Het museum heeft schilderijen en sculpturen van 20e-eeuws kunstenaars zoals Picasso, Miro, Kandinsky en Giacometti. 
Eenmaal je boven bent, heeft Vézelay iets weg van Minas tirid (voor de Lord Of The Rings fans). Een magische sfeer en uitzicht over de Morvan. 
Een aan te bevelen (en budgetvriendelijk) restaurant in Vézelay is Le Dent Creuse.

 • Noyers-sur-Serein 

Noyers ligt in de ronding van de rivier Serein. De stadsmuren omklemmen stevig het dorp, drie poorten geven toegang tot het centrum met geplaveide straatjes en mooie vakwerkhuizen. Ook het houtsnijwerk van de deuren, de arcade aan het plein en de gevelstenen voeren je naar de middeleeuwen. In de herfst wordt ‘de zwarte diamant’ hier verhandeld: op de truffelmarkt wordt de oogst van de truffeljacht binnengebracht, gewogen en geveild.
Loop nog een stukje langs de oevers van de Serein en bewonder de dikke stadsmuur met de vele torens. Vroeger waren het er 23, tegenwoordig zijn er nog zo’n 19 torens terug te vinden waaronder de toren van de ‘Cave aux Loups’, de wolvengrot.

 • Autun

Dit is een stad met kunst en geschiedenis. Deze nodigt u uit voor een wandeling langs Romeinse en Romaanse bezienswaardigheden. Autun is een indrukwekkend historisch erfgoed dat gelegen is aan de grens van de Morvan. Als een van de oudste stadjes van Bourgogne, kent het een rijke geschiedenis die teruggaat tot de stichting door keizer Augustus. Aangezien Autun werd opgericht om de superioriteit van de Romeinen in Gallië te benadrukken, werd de hele stad versierd met de typische Romeinse gebouwen. Tegenwoordig kan je er nog altijd overblijfselen vinden van heel wat Romeinse bouwwerken, waaronder een theater en stadspoorten. Als eerbetoon aan de stichter van de stad, kan je in augustus bovendien elk jaar een historisch schouwspel bijwonen.

 • Avallon

Helemaal in het noordelijkste puntje van de Morvan vind je de mooie stad Avallon. Dit is een heel pittoresk stadje met een eeuwenoude geschiedenis die teruggaat naar de Romeinen en de Kelten. Het centrum van Avallon getuigt van de roemruchte geschiedenis. Tal van bezienswaardigheden zijn geopend voor publiek. Je vindt er enkele (laat)-middeleeuwse gebouwen en huizen, en de fraaie restanten van de stadsmuren en stadspoorten. Ook de kerk van Avallon, de collégiale Saint-Lazare, is de moeite waard. 
Er is een stadswandeling uitgestippeld door middel van kikkerafbeeldingen op de grond.

 • Uchon 

In ongeveer het meest zuidelijke puntje van de Morvan ligt Uchon. Hier zijn de heuvels hoog, de natuur adembenemend mooi en de rotsformaties grillig en indrukwekkend. Voor wandelaars en fietsers zijn er routes uitgezet die tot de mooiste in de Morvan behoren.
In deze ingesloten vallei storten de beekjes in watervallen naar beneden en geven zij vreemde vormen aan het graniet.

 • Château-Chinon

Château-Chinon is voor velen onbekend, maar voor de Fransman is dit stadje de springplank voor de politieke carrière van Mitterrand. Voordat hij in 1981 president van Frankrijk werd, was Mitterrand burgemeester van dit stadje. Als je het kleine Château-Chinon bezocht hebt, is zo’n carrièresprong haast niet te bevatten. Maar een andere erfenis heeft veel meer effect op de huidige Morvan. Als burgemeester van Château-Chinon heeft Mitterrand namelijk gepleit voor de benoeming van de Morvan tot regionaal natuurpark. Daardoor heeft het gebied een status gekregen waarbij natuurbescherming, behoud van het cultureel erfgoed en economische ontwikkeling hand in hand gaan. Dankzij Mitterrand is het glooiende rustieke landschap van de Morvan gewaarborgd. Een van de belangrijke bezienswaardigheden in Château-Chinon is het Musée du Septennat.


Culinair

Laten we niet vergeten dat we in de Bourgogne zijn! Naast verrukkelijke wijn moet de gastronomie zeker ook vermeld worden. De vele lokale producten zijn zeker het uittesten waard. Op het platteland vind je onder andere boerenham, talrijke kaassoorten, honing en forel om van te proeven. Om echt de culinaire smaak te pakken te krijgen van de Morvan hoef je echter niet in de grote steden te zijn. Je kan best de folklore en het dialect gaan opsnuiven in een kleine dorpsbistro in een gehucht. Meezingen, dansen, op potten en pannen trommelen op de maat van de muziek, fluiten op een kazoo … dat behoort tot de folklore. 

 • Lokale marktjes 

Er zijn, vooral tijdens de zomermaanden, talrijke marktjes waar de artisanale producten aangeboden worden. Deze marktjes worden meestal langs de baan aangegeven met kleine bordjes. 

 • Les Ruchers du Morvan

In de Morvan zijn er talrijke producenten van honing. Wijzelf vinden Les Ruchers du Morvan een aanrader. Je vindt er honing gemaakt van onder meer bramen, acacia, duindoorn, paardenbloem, linde, bos, kastanje, lente en wilde bloemen. Ook voor de kinderen is het een leerrijke plaats, aangezien er de mogelijkheid is om de bijen zelf aan het werk te zien.

 • Cave Barbotte

Bij het dorpje Ouroux-en-Morvan is een beroemde cave gevestigd: Caves Barbotte. In 1885 opgericht en nog altijd in bedrijf, inclusief een authentiek museum. In juli organiseert de eigenaar ook een lokale markt. De data wijzigen elk jaar. Vraag de data op bij het VVV of mail met de eigenaar.


(Water)sporten

In de Morvan, een waar merengebied, kan men diverse watersporten beoefenen, met het gezin of in groepsverband.
“Parc Naturel Regional du Morvan” staat bekend om zijn vele bronnen en beekjes die een aantal prachtige (stuw)meren voorzien van kraakhelder water. Er kunnen heel wat watersporten beoefend worden, zowel met het gezin als grotere groepen.

 • Lac de Pannecière – Het meer van Pannecière

Lac de Panncière is het grootste meer van de Morvan (520 Ha) met een lengte van 7,5 kilometer. De imposante dam van het Lac de Panneciere waar u met de auto kunt oversteken is een bezoekje zeker waard. De fietsroutes om het meer variërend van 40-60 km en daarbij komt u uiteraard over de prachtige enorme stuwdam, die zeer tot de verbeelding spreekt. 

Het meer is nog steeds zeer wild en ongerepter dan het Lac des Settons. De ligging is prachtig tussen beboste heuvels. Er loopt een weg om het meer die ook over de stuwdam gaat. Van op de stuwdam heeft u een prachtig zicht op de vertakkingen van het meer en de toppen van de Morvan.
Uiteraard wordt het meer van Pannecière tevens gebruikt voor toerisme. Het is een paradijs voor vissers, wandelaars en genieters door de mooie strandjes, inhammetjes en de bossen. Op het meer van Pannecière zijn geen gemotoriseerde boten toegelaten daarom is het meer geliefd bij vissers en families met kleinere kinderen. Aan de oevers van het meer ligt het dorpje Chaumard. Vissers kunnen hier terecht voor een visvergunning.Voor een waaier aan watersporten moet u bij het Lac de Settons zijn. 

 • Lac des Settons

Hét recreatiemeer in het centrum van de Morvan ligt in de loop van de rivier de Cure. Dit is een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en watersporten. Het is een paradijs voor windsurfers, zeilers en waterskiërs. Je vindt er tal van strandjes met geleidelijk aflopende bodem, waterfiets-, bootjes-, en kanoverhuur en je kunt een rondvaart maken met een rondvaartboot. Er zijn talrijke restaurants en campings direct aan het meer.

Een andere mogelijkheid is om de kleinere meren op te zoeken: Lac de Chaumeçon, Lac de Saint-Agnan of Lac du Crescent. Het toerisme is hier minder ontwikkeld, je moet even op zoek naar een mooi plekje waar je de oever kunt bereiken.

 • Mountainbiken

In de Morvan is meer dan 2300 km uitgezet aan mountainbikeroutes: de Grande Traversée van 300 kilometer en 2000 kilometer aan korte trips. Daarmee is de Morvan het grootste mountainbikegebied van Frankrijk. Vanaf 24 verschillende vertrekpunten mooi verspreid over de Morvan zijn tochten uitgezet van 7 tot 50 kilometer lang. Ook de moeilijkheidsgraad van de tochten verschilt. Voor iedereen wat wils: lekker door de bossen rossen of een lastig technisch parcours met veel hoogtemeters.

 • Vissen 

De wilde wateren, beekjes en onstuimige rivieren van de Morvan zijn de favoriete plekken van de rondzwervende forel, tot groot genoegen van de vissers.

 • Raften/wildwatervaren

De rivieren, die soms wassen door waterstromen uit de stuwdammen, zijn ook geliefd bij de kanovaarders en liefhebbers van raften (la Cure, le Chalaux)… Niet voor niets was de Morvan zowel het decor voor het Europese als Franse kampioenschap wildwatervaren. Beginners kunnen hun eigen kwaliteiten uittesten op de Cure. Dat is minder spectaculair dan het echte wildwaterwerk op de Chalaux. Toch zit ook in deze tocht wel enige uitdaging. De rivier baant zich door de bourgondische bossen van het natuurpark. Langs duizenden rotsen baant u zich een weg door de sterke stroming van de rivier. Onderweg passeert u talloze rotsen en komt u verschillende obstakels tegen die u moet vermijden om verder te kunnen richting het eindpunt. De periode tussen half april en half november is het geschikte moment om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Enkele lokale organisaties zijn Parc Aventure des Châtelaines, Parc Aventure, OKHEANOS concept loisirs, CAP EXTREME, Morvan – Plainefas.

 • Kanovaren of kayakken

Aan het Lac des Settons of Pannecière een kano of kayak huren. Los van de sportieve uitdaging is de kanotocht ook prachtig. De Cure bijvoorbeeld voert je langs verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. Zo peddel je onder de twee bruggen (‘Les deux ponts’) van Pierre-Perthuis door. De ‘Grote Brug’ torent 35 meter boven de oude brug uit 1770 uit. Even verderop krijg je ‘la Roche Percée’ in het vizier: deze vreemd uitgesleten steen vormt een natuurlijke brug en geologische bezienswaardigheid. Aan het eind van de tocht zie je Vézélay liggen, hooggelegen op een heuvel rondom de basiliek Sainte Madeleine.

 • Klimmen

Wandklimmen in de Morvan is blijkbaar even interessant als in Fontainebleau. Men kan deze sport beoefenen op de bergwanden van graniet, een buitenkansje in de Bourgogne, waar de kalkrotsen koning zijn. 

 • Paardrijden

Paardrijden kan overal in de Bourgogne, meerdere maneges bieden korte en lange paardrijtochten aan. Een plaats die wij al uitgeprobeerd hebben is The Chestnut Ranch in Chaumard. Er zijn verschillende activiteiten: buitenritten van 2,5 uur, dagtochten, u kunt paardrijlessen volgen, we maken buitenritten met de jonge ruiters en zelfs zwemmen met paarden is mogelijk.

 • Golfen

In Frankrijk heeft de golfsport de laatste jaren een grote vlucht genomen. In de Bourgogne vind je zo’n 20 golfbanen maar het aantal groeit nog. Onderstaand een kleine selectie van golfbanen die de moeite waard zijn en waar je kunt ontkomen aan stadse drukte.
De meeste golfbanen zijn 18 holes banen. Maar er zijn ook een paar kleinere golfbanen. Onder de 9 holes banen is golf d’Autun aan de zuidkant van de Morvan een goede optie. Deze golfbaan is iets hoger gelegen aan de rand van de stad. Vanaf de driving range heb je een mooi uitzicht over de stadsmuren en de kathedraal van Autun. Een andere mogelijkheid is golf du Pré Lamy in Précy sous Thil. Deze baan ligt tussen de heuvels en velden van de Auxois en de bossen van de Morvan. Alle grotere plaatsen zoals Beaune, Mâcon, Dijon en Nevers hebben een 18 holes golfbaan. Vaak zijn dat openbare banen zoals golf public in Chalon-sur-Saône. 

 • Hydrospeed-Riverboarding/Paintball/Quad

Hydrospeeden is een vrij nieuwe sport voor de echte waterratten en adrenaline junks. Hydrospeed is een variant op het raften waarbij je je eigen lichaam kunt beschouwen als het raft. Je zwemt de rivier af met een halve verdikte surfplank ook wel board of drijvertje genaamd. Verder ben je uitgerust met helm, wetsuit, zwemvest, zwemvliezen, knie- en elleboogbeschermers. De kick van wildwaterzwemmen zit hem er in dat je waarnemingspunt zich nagenoeg op het niveau van de waterspiegel bevindt waardoor de golven nog indrukwekkender lijken. 
Tussen de stroomversnellingen door is er tijd genoeg om vanuit het water om je heen te kijken naar de mooie natuur.
In Europa wordt het hydrospeed genoemd in Amerika is het riverboarding, fransen noemen het nage en eau vive of planche d’eau vive.
Op de rivier La Cure en Le Chalaux kunt u deze sport beoefenen. Bij volgende organisaties kan u terecht om te hydrospeeden in de Morvan (Parc Aventure des Châtelaines, Parc Aventure, OKHEANOS concept loisirs, Kamel OUABDESSELAM, Morvan – Plainefas)
Deze organisaties bieden bovendien ook andere activiteiten aan zoals paintball, quadrijden, etc.


Voor de kleintjes

Er zijn ook verschillende activiteiten en bezienswaardigheden voor de allerkleinste en iets grotere bezoekers van de Morvan.

 • Cardoland - Dinosaurussen bij Vézelay

Op een paar minuten van Vézelay kun je met je kinderen de prehistorie binnenstappen door een bezoekje aan Cardoland. Je vindt er levensgrote beelden en geluidsopnamen van dinosaurussen en prehistorische grot met dinogebrul en lichteffecten. In het hoogseizoen zijn er mensen uit het Cro Magnon-tijdperk die de strijd aangaan met de dinosaurussen. Ook kunnen kinderen zelf met schepjes op zoek naar botten, dino-eieren en versteende schildpadden.

 • Boomklimmen in Givry

In de bossen van Givry ligt een leuk uitstapje verscholen voor kinderen (en hun sportieve ouders). Klimmend en klauterend ga je de hoogte in en kun je van de ene boom naar de andere slingeren. Er zijn drie verschillende klimroutes: voor kleintjes van 3 tot 6 jaar, voor kinderen van 7 tot 11 jaar en voor de echte durfals vanaf 12 jaar. Touwladders, trappen, klimwanden, spinnenwebben, touwbruggen en zelfs luchtfietsen maken deel uit van het parcours. Er zijn ook verschillende picknickplaatsen tussen de eeuwenoude eiken. (AcroGivry, Nature aventure, Acro’bath)

 • Maison du Parc

In Saint Brison vind je de perfecte plek om meer over het “Parc Naturel Regional du Morvan” te weten te komen. Naast de administratieve zetel vind je hier een Eco-museum met informatie over het landschap, de flora en fauna en het Verzetsmuseum waar je meer te weten kan komen over de verzetshaard die de Morvan in de 2e wereldoorlog was. Verder herbergt het 40 hectare grote terrein een Herbulariun, Arboretum, speeltuin en een dierenpark met herten, paarden, ezels, kippen en koeien

 • Mini-stuwmeer naast Lac de Pannecière

Vlakbij Lac de Pannecière ligt er een klein speeltuintje voor de kindjes waar ze zelf het systeem van een stuwmeer kunnen ontdekken. Op een warme zomerdag (en met reservekleding) een leuke uitstap! (ligt aan de voet van de echte stuwdam)

 • Indoorpretpark Safariland

Indoorpretpark, vooral leuk voor een dag met wat minder goed weer, allerlei attracties als trampolines, opblaasattracties, labyrint en glijbanen.

 • Wildpark Le Pal

Een prachtig wildpark en pretpark in één! Op het terrein van 29 hectares vindt je een wildpark met meer dan 500 dieren, diverse diersoorten, zoals zeeleeuwen, papegaaien en roofvogels, zijn te bewonderen tijdens shows. Daarnaast is er een pretpark met kleurrijke en spannende attracties. 

 • Parc Touristique des Combes

Een leuk kleinschalig pretpark met leuke achtbanen ook voor iets kleinere kinderen en 2 rodelbanen, stoomtrein, rodelbaan, waterattracties en oude auto's.

 • Huifkartochten:

Huifkartochten zijn leuke daguitstappen om te ondernemen met de kinderen. Je verkent de wijnstreek vaak gecombineerd met wijnproeverijen.  
Met paard en kar op stap in de Morvan. Oorspronkelijk waren huifkarren woonwagens, maar nu paarden als trekkracht vervangen zijn door auto’s, worden huifkarren nog bijna uitsluitend gebruikt voor toeristische trips. Bij volgende organisaties kan u terecht voor huifkarrentochten: A "TRAIT" et ESCAPADE en BOURGOGNE - http://a-trait-et-escapade.fr
Dit is een overzicht van alle bezienswaardigheden die we zelf al bezocht of opgezocht hebben. Als jullie nog leuke uitstapjes kennen, laat het ons zeker weten en dan vullen we de lijst hiermee verder aan!